L’Institut Barna-Congrés, guanyador del I Premi PUM! Ciberbullying!

L’Institut Barcelona-Congrés ha estat el guanyador de la categoria B (ESO) del I Concurs de Foto-Còmics PUM! Ciberbullying, de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, amb el suport del Consorci d’Educació, la Fundació Barça, l’Equip SEER, la Fundación Aprender a Mirar i Save The Children, entre d’altres.

El treball de l’Institut Barcelona-Congrés ha estat guardonat juntament amb el del Casal La Masia Bas de Platja d’Aro, que ha rebut el premi de la categoria A (alumnat d’educació primària). L’objectiu d’aquest concurs, que compta amb dues categories –l’A per a alumnes d’educació primària (5è i 6è) i la B per educació secundària obligatòria- és sensibilitzar davant el ciberassetjament escolar als mateixos centres escolars i en aquesta primera edició hi han participat 18 centres educatius de tot Catalunya i 65 foto-còmics. Entre ells, 8 centres de Barcelona: Institut Bosc de Montjuïc, CEE La Ginesta, Jesús Maria Claudina Thevenet, Labouré, SAFA Urgell, Institut Barna-Congrés, Institut Escola El Til·ler i el Col·legi Santa Teresa de Lisieux.

Vídeo-còmics sobre situacions de ciberbullying

L’alumnat que hi ha participat ha hagut d’idear una breu història, a manera de foto-còmic, en la qual ha hagut d’escenificar una situació de ciberbullying en la que els seus protagonistes trenquen la cadena de la violència i donen alternatives de benestar a l’aula.
Per tal d’aprofitar al màxim el seu valor pedagògic a les aules, el concurs inclou una unitat didàctica amb la qual treballar el projecte amb els alumnes. Precisament, gràcies a aquesta guia, el programa PDA Bullying (Prevenció Detecció i Actuació) ha certificat el Concurs PUM! Ciberbullying com a eina de bones pràctiques en sensibilització, ja que considera que està dotat d’elements clau que l’enfoquen com a un recurs educatiu d’alta qualitat per a les escoles.

A través de l’educació emocional i aplicant la metodologia VRT (Vivència, Reflexió i Transferència), els alumnes han pogut aprofitar l’art, la imaginació i el treball en equip per expressar el seu rebuig al ciberbullying i interioritzar una nova mirada cap a aquesta problemàtica creixent a les escoles. Finalment, l’experiència viscuda els ha permès iniciar un debat enriquidor a la classe on els alumnes van exposar els seus projectes i compartir què han après durant la realització del foto-còmic.

Cadascun dels 18 centes educatius participants han estat obsequiats amb un taller d’ús responsable de les pantalles. A més, la col.laboració de la Fundació Barça, l’Equip SEER, el CaixaForum Barcelona, Alienta Editorial, B-resol i TROA Librerías ha permès incloure als premis dels guanyadors entrades Tour Camp Nou, lot de llibres amb finalitat educativa entorn al bullying i ciberbullying (Wonder, Invisible, Todos contra el bullying, entre d’altres), visita a les exposicions DISNEY. L’art d’explicar històries i FARAÓ. Rei d’Egipte a CaixaForum Barcelona i taller d’educació emocional.

De cara als centres, a més, les escoles i instituts guardonats obtindran formació i assessorament en educació emocional i en Prevenció, Detecció i Actuació contra el Bullying per al professorat i una excursió organitzada a CaixaForum Barcelona i llicència d’ús d’un any de l’App B-resol (eina per detectar situacions de bullying i ciberbullying).

Enllaç amb el foto-còmic guanyador de l’Institut Barcelona-Congrés

Galeria dels 18 foto-còmics finalistes (enllaç)