L’Escola Octavio Paz homenatja Jorge Wagensberg

El museòleg, científic i primer director del CosmoCaixa va ser el protagonista d’una representació teatral i de la tradició mexicana de l’Altar de Muertos que celebrem a l’escola des de fa vint-i-cinc anys.

El passat 31 d’octubre, la comunitat educativa de l’Escola Octavio Paz vam clausurar dues setmanes d’activitats científiques i artístiques dedicades a conèixer la vida i el pensament del científic i museòleg català Jorge Wagensberg amb un acte teatral creat i interpretat pels infants i els mestres.

L’acte va comptar amb la presència de la família Wagensberg, d’amics, de col·laboradors, de representants de les autoritats educatives del Consorci d’Educació de Barcelona i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, del Consolat de Mèxic a Barcelona, de l’Ajuntament de Barcelona, de la Fundació Carulla, del CosmoCaixa, de l’Acadèmia del Cinema Català i d’Escola Nova 21.

La representació va girar al voltant d’aforismes com “en ciència són els continguts que estiren del llenguatge, i en art són els llenguatges el que estiren dels continguts” i es van dramatitzar fent servir diversos llenguatges: paraula, dansa, moviment, digital, llums i ombres.

L’olor a selva amazònica creada per Dario Sirerol l’any 1993 per a l’exposició “Amazònia” del Museu de la Ciència de Barcelona i recreada expressament per a l’homenatge de l’escola a Jorge Wagensberg va donar pas a un passeig pel pensament i per la vida d’en Jorge, escenificant el Teatre dels Sentits amb un vídeo i sis actes teatrals: La importància de fer-se preguntes, Tot comença a l’escola, Un museu d’autor, Un mur de coneixements i virtuts, Un bosc de ciència i vida, Maletes plenes de ciència.

Les peces musicals dels compositors preferits de Wagensberg, Bach i Mozart, interpretades en directe per la violinista Natalia, mare d’un infant de l’escola, van sumar-se al fil conductor de l’espectacle.

Acabada la representació, on es va destacar la importància de fer-se preguntes, va ser el torn dels parlaments de les autoritats presents i tot seguit es va inaugurar l’altar amb l’encesa d’espelmes. Un altar molt innovador i personalitzat, fet amb una palanca que servia de punt de trobada entre el món i la ciència i on el fulcre eren unes maletes, objecte molt significatiu per a la família Wagensberg.

El paper picat, elaborat per les famílies de l’escola, estava fet amb hexàgons de paper de diferents tonalitats de verd, color que en Jorge associava a la natura i als seus viatges a l’Amazònia. Com es tradició a la cultura mexicana, acompanyen l’altar objectes identificables amb la persona homenatjada, en aquest cas, una llibreta per prendre notes, uns llibres i una bufanda. La segona part de la festa va estar amenitzada per un grup de mariatxi.

En els dues setmanes anteriors, infants i mestres vam tenir l’oportunitat de visitar i gaudir del CosmoCaixa, rebre a familiars, col·laboradors i amics d’en Jorge Wagensberg com el Sr. Mauricio Wagensberg, el Dr. Albert Sorribes, vicerector de la Universitat de Lleida i la Sra. Paca Ciller. Tanmateix es va posar en marxa la primera edició de la Fira de la Ciència, amb més de vint experiències i propostes STEAM fetes pels infants seguint un mètode de treball científic. Va ser un intercanvi ric, divertit, amb molta participació, on vam aprendre els uns dels altres.

L’Altar de la Ciència 2018, dedicat al Jorge Wagensberg, ha estat una tria que la comunitat educativa valora de forma molt positiva. Una trajectòria vital que és i serà una font d’inspiració i una guia per seguir amb el projecte de transformació educativa del centre i un model de pensament creatiu, de recerca i d’inspiració científica per als infants i que es pot resumir amb un dels seus aforismes “Canviar de resposta és evolució. Canviar de pregunta és revolució.”

Carme Rodríguez i Xavier López