“Tu també pots”, l’assignatura pendent

Les escoles contra la pobresa infantil (Entrevista amb la directora del projecte, Anna Llauradó).

R. Z.: El titular «cada 3 segons mor un nen de fam al món» va calar fons en Anna Llauradó. Un cop llegit, es va posar en marxa i va donar vida al projecte educatiu «Tu també pots», que consisteix a treballar amb infants i joves de les escoles perquè es conscienciïn que tots podem fer alguna cosa per millorar el món, per poc que sigui. Al llarg del curs, estudien causes, investiguen i cada alumne estalvia 1 euro al mes; així, entre tots van acumulant una suma de diners que destinaran a les persones més necessitades. Ara l’Anna vol que aquest projecte arreli amb força a les escoles de Barcelona i que es pugui ajudar molta més gent, tenint en compte que a Espanya en aquests moments 1 de cada 3 nens viu sota el llindar de la pobresa.

En què consisteix el projecte educatiu «Tu també pots»?
A. L.: A grans trets, ofereix a les escoles un instrument perquè els alumnes investiguin i decideixin causes locals i internacionals en les quals ells mateixos, amb el seu treball personal i una mica de sacrifici estalviant 1 euro al mes, puguin arribar a canviar la realitat d’altres infants que ho necessiten. Aquesta tasca va acompanyada d’un programa de sensibilització i conscienciació molt senzill, amb classes de meditació i sentiments perquè els alumnes aprenguin a aprofundir en l’empatia, la generositat, l’honestedat, l’amor…, i també perquè vagin sentint que cal deixar de competir per aprendre a compartir.
Per saber-ne més, recomano veure el documental


Quants centres apliquen el projecte educatiu «Tu també pots»?

En aquests moments, l’Agora Sant Cugat International School, que és l’escola pilot del documental. L’objectiu, precisament, és mostrar aquest documental a les escoles perquè serveixi d’exemple i puguin aplicar el projecte, que, com va dir la consellera Rigau a l’estrena del documental, «és un festival pedagògic». Tot, amb l’ajuda suplementària del web www.tutambienpuedes.info, que en recull tots els detalls.

Quants infants creieu que heu pogut ajudar fins ara?
Amb el projecte fet només a l’Agora, s’ha ajudat un orfenat de Kenya (gestionat per la petita ONG Bamba Project) que acull una cinquantena de nens i nenes i que ara s’ampliarà amb una trentena més, i un menjador social de Càritas a Sant Cugat per ajudar famílies sense recursos.
Abans del documental, el projecte —nascut del conte «Tu també pots» escrit per Anna Llauradó, directora del documental— es va començar a aplicar a alguna escola de Barcelona: el Centre Escolar San Francisco, que van crear una escola a Hondures; el Col·legi Stel·la, que van ajudar infants en exclusió social; l’Escola Ginesta de Castelldefels, que ho van dur a Càritas… Però és ara que el projecte es pot començar a implantar, perquè ja té un documental, un web i un equip de voluntaris per ajudar-lo a volar.

Els diners es destinen a centres escolars del Tercer Món o al menjar?
Els diners recollits per l’escola i gestionats per la mateixa escola estan destinats a una causa local i una altra d’internacional en la qual, en principi, hi hagi nens en situació de pobresa i malnutrició per cobrir les seves necessitats bàsiques: alimentació, sanitat i educació.
Cal remarcar que és l’escola qui tria les causes i on vol destinar els diners recollits. «Tu també pots» no gestiona res ni vehicula els diners, perquè no som cap associació ni demanem res més que la difusió i la implementació del projecte als centres escolars on regalem el projecte.

A quants voleu arribar?
Volem arribar, com diu un nen del documental, «a tot el món». Inicialment, a les escoles de Barcelona i àrea metropolitana, per després seguir a Catalunya i tot l’Estat espanyol i també a l’estranger. Estem preparats per arribar al màxim nombre possible de centres educatius.

La campanya dura un temps determinat? O depèn de cada centre?

La campanya depèn de cada centre, ja que el projecte és molt flexible. Però, és necessari un mínim d’un trimestre perquè els alumnes prenguin consciència del problema i puguin fer un treball que tingui resultats tant per a ells com per als infants amb qui el volen compartir. Com que el projecte treballa coneixements i sentiments, empatia i cooperació, és bàsic fer un mínim recorregut perquè sedimenti en els alumnes.
D’altra banda, cal remarcar que el projecte és molt senzill i la seva aplicació a les classes no distorsiona les assignatures sinó que les enriqueix. La guia pedagògica que s’ofereix al web ho demostra, i ha estat desenvolupada per un equip de mestres que coneixen bé l’estructura logística del dia a dia a l’escola. «Tu també pots» és molt fàcil de fer.

Els patrocinadors són fantàstics, us va costar aconseguir-los?
Els patrocinadors van anar apareixent «màgicament», en funció de les necessitats que tenia el projecte i el documental, i tots van anar sumant les seves aportacions desinteressades de temps, feina i suport sense demanar res a canvi. Tant el documental, com el projecte i el web s’han fet sense diners i no hem rebut cap prestació econòmica de ningú. Tot s’ha fet amb la generositat i l’altruisme de tots els que s’hi han sumat i han participat al llarg de tres anys de feina.

El projecte suposa algun cost per al centre?
L’equip de «Tu també pots, l’assignatura pendent» vol remarcar que el documental i el projecte s’han fet per oferir-los a les escoles gratuïtament. Així, amb la nostra aportació, expliquem als mateixos infants que donar és la base d’un canvi per deixar de pensar a tenir i competir, i començar a pensar a compartir i cooperar entre tots per un món millor.
L’única cosa que demanem a les escoles que hi vulguin participar és un compromís i una retroacció (feed-back) per mantenir l’essència del projecte i poder recollir dades de cara a organitzar, a finals del curs que ve, un esdeveniment d’escoles participatives.
La voluntat d’aquest acte multitudinari és, d’una banda, reconèixer la feina feta d’alumnes i mestres i, de l’altra, inspirar altres escoles a dur a terme el projecte en veure els bons resultats obtinguts.

Què han de fer les escoles que hi vulguin participar?
Les escoles que hi vulguin participar han d’entrar a www.tutambienpuedes.info i enviar un correu electrònic a escoles@tutambienpuedes.info, des d’on ens hi posarem en contacte i les ajudarem en tot el que calgui.

Per tancar aquesta entrevista, diré que, si tots posem el nostre granet de sorra contra la pobresa infantil, podrem canviar el món.

Més informació a la web i per correu electrònic: project@tutambienpuedes.info