Una recerca, un regal

Llibre: Les escoles fins al 1939 a Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Llums i foscors. Què feien els nostres avantpassats als nostres barris, i sobretot què sentien.

Cau a les meves mans un llibre sobre les escoles fins al 1939 a Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Abans de redactar aquestes línies fullejo el llibre per poder fer-vos-en cinc cèntims. Sincerament? M’emociono.
Quan llegim sobre la nostra pròpia història, les lletres escrites es converteixen en un reconeixement als nostres avantpassats. Temps difícils de guerra, mort, foscor i patiment. També de valentia i agraïment.

No es pot perdre el testimoni de tots els mestres, alumnes i veïns que van viure aquells anys i que, d’una manera o una altra, han fet possible el nostre present!

IMG_6438def«L’impacte que tingueren les bombes sobre el GE Milà i Fontanals, del centre de la ciutat, que van causar la mort a moltes criatures, juntament amb la manca d’aliments, van provocar que algunes famílies optessin per enviar els seus fills fora de la ciutat de Barcelona…»
Cartes, documents oficials, fotografies …, a més de les explicacions exquisides dels autors, ens mostren les primeres experiències d’escoles tal com les entenem ara.

«Poc abans de l’entrada de les tropes franquistes per la Diagonal de Barcelona, Mercè Matabacas, una de les mestres del GE Lluís Vives, va recopilar i empaquetar els materials gràfics i escrits de l’alumnat del centre, mostra de les activitats escolars que es feien durant la República.»

Us recomanem aquest llibre. Més que un treball de recerca, és una joia històrica que descriu què feien els nostres avantpassats als nostres barris, i sobretot què sentien. Gràcies.

4 comentaris a “Una recerca, un regal”

 1. Mireu no si qui es l’autor d’aquest resum del Llibre de les Escoles a Sants, puc expressar que soc un dels coautors del mateix. Voldria dir que el que heu dit sobre el mateix i parlo sense l’opinió dels meus companys, es molt gratificant i esperona a continuar la recerca en aquest o altres camps.
  Dono personalment les gràcies a autor del text, les seves paraules i per sobre de tot això, esperar que des de altres barris o pobles la gent s’animi a recuperar una mica de la nostre historia.
  Altre cop gràcies

 2. Hola Toni, sóc l’autora de l’escrit. Gràcies a vosaltres per la feina feta. Fins aviat.

 3. Gràcies pels comentaris sobre el llibre. Crec que era una oportunitat per a posar en ordre la informació dispersa que es té sobre l’educació a Sants en el període 1810 fins a 1939. Encoratjar a les Escoles i Instituts a deixar constància de la tasca educativa que estan fent i que sovint només queda a la memòria de l’alumnat

 4. La nostra intenció al començar a escriure el llibre fou la de fer un relat històric-estadístic, però a mida que avançabem en la recerca i troballa de documentació i testimonis, varem entendre que teniem la obligació posar blanc sobre negre la realitat social, cultural i pedagògica dels diferents periodes que contemplem en el mateix.
  Per el comentari inicial, que agraïm, sembla que poc o molt ho hem aconseguit.
  No deixem de fer-nos pesats amb el que es l’objectiu del Grup de Recerca de Sants, Hostafrancs i la Bordeta; sisplau contribuiu a conservar les nostres petites històries, juntes fan la Història de un País.

Deixa un comentari