Una recerca, un regal

Llibre: Les escoles fins al 1939 a Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Llums i foscors. Què feien els nostres avantpassats als nostres barris, i sobretot què sentien.

Cau a les meves mans un llibre sobre les escoles fins al 1939 a Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Abans de redactar aquestes línies fullejo el llibre per poder fer-vos-en cinc cèntims. Sincerament? M’emociono.
Quan llegim sobre la nostra pròpia història, les lletres escrites es converteixen en un reconeixement als nostres avantpassats. Temps difícils de guerra, mort, foscor i patiment. També de valentia i agraïment.

No es pot perdre el testimoni de tots els mestres, alumnes i veïns que van viure aquells anys i que, d’una manera o una altra, han fet possible el nostre present!

IMG_6438def«L’impacte que tingueren les bombes sobre el GE Milà i Fontanals, del centre de la ciutat, que van causar la mort a moltes criatures, juntament amb la manca d’aliments, van provocar que algunes famílies optessin per enviar els seus fills fora de la ciutat de Barcelona…»
Cartes, documents oficials, fotografies …, a més de les explicacions exquisides dels autors, ens mostren les primeres experiències d’escoles tal com les entenem ara.

«Poc abans de l’entrada de les tropes franquistes per la Diagonal de Barcelona, Mercè Matabacas, una de les mestres del GE Lluís Vives, va recopilar i empaquetar els materials gràfics i escrits de l’alumnat del centre, mostra de les activitats escolars que es feien durant la República.»

Us recomanem aquest llibre. Més que un treball de recerca, és una joia històrica que descriu què feien els nostres avantpassats als nostres barris, i sobretot què sentien. Gràcies.