13 vides, infinites veus des del CFA Jacint Verdaguer

«És dijous. Fa fred. El sol fa poques hores que s’ha llevat. A l’aula, alumnes adults, vides divergents. Cadascun d’ells amb motivacions diferents, amb una motxilla plena d’experiències vitals. Una presó, una escola, 25 m² de llibertat dins d’una illa d’hostilitat. Aquí desconnecten, a l’escola de La Model tornen a ser alumnes. Aquesta és tota una descoberta que al llarg d’aquesta anàlisi ens agradaria posar en evidència. Per què vénen? Per què s’hi queden? Què descobreixen?».

D’aquesta manera reflexionen sobre els principals objectius de 13 vides, infinites veus en un paràgraf del llibre els seus mateixos autors i autores:  l’equip docent del Centre de Formació d’Adults Jacint Verdaguer, que va ser l’escola de la presó Model durant més de 100 anys, fins al seu tancament.

El llibre ofereix tretze relats que mostren les històries de vida de tretze alumnes d’aquest centre, la seva realitat i el seu recorregut educatiu. Les històries han estat escrites des de la mirada de l’equip docent del centre, a partir de les seves converses amb el “Papa”, el Joan, l’Hèctor, el Ricard, el Mohamed, el Karl, el Jordi, el Pedro, el Cuiner, l’Ibrahim, l’Aventurer, l‘Andrés i el Fran. Ens apropen a les seves vivències, sensacions i emocions, però també a la tasca que realitzava el Centre de Formació d’Adults Jacint Verdaguer i a la seva manera de treballar i d’entendre l’educació d’adults.

13 vides, infinites veus és el resultat del treball conjunt de l’equip docent del centre i dels tretze alumnes protagonistes i posa en relleu la importància de l’escola i de l’educació dins dels centres penitenciaris, imprescindible per a la futura reinserció de les persones internes a la societat.

És fruit de participació del CFA Jacint Verdaguer en el programa europeu Grundtvig «Second Chance» – les històries de vida que recull són una part puntal del projecte i de les seves conclusions- pel qual va ser guardonat amb el premi europeu Grundtvig Award Excellence in Adult Education de 2017 al millor projecte europeu Second Chance en l’àmbit de l’educació d’adults.

El projecte ha  comptat amb la participació de l’entorn més immediat del centre i de persones expertes del món educatiu. Les entrevistes estan acompanyades  d’il·lustracions dels alumnes i de fotografies de professorat de l’escola i d’estudiants  d’arts plàstiques i d’una funcionària de la presó Model. Juntament  amb les reflexions dels mateixos mestres del CFA Jacint Verdaguer, trobem les d’experts com Jaume Cela, José Contreras, Gloria Díaz, David Mallows i Carles Parellada,  i  el pròleg de la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí.

El llibre s’ha posat a l’abast de tothom a través d’una llicència Creative Commons BY 4.0. Es pot utilitzar sense autorització sempre que se’n citi el titular dels drets: Generalitat de Catalunya, i els docents en poden utilitzar fragments sense problema, fer fotocòpies, penjar el PDF sencer o de forma parcial on els sembli oportú, sempre citant-ne la procedència.

 

Enllaç amb la publicació