Bioinformàtica i ciberseguretat, dos nous perfils emergents al sector informàtic

El Sergi Carbajosa i la Maria José Benítez són dos dels joves als que la nova revista Postobligatoris del Consorci d’Educació ha donat veu perquè expliquin què estudien i quines van ser les seves motivacions i dubtes en el moment que van haver de decidir-ho.
Tots dos han optat per un cicle formatiu de grau superior del sector de la informàtica després del batxillerat.

Sergi Carbajosa Val, Institut La Guineueta
GS Desenvolupament d’aplicacions web, perfil bioinformàtica

“Quan vaig acabar el Batxillerat volia escollir uns estudis relacionats amb la informàtica i vaig sentir a parlar del CFGS d Desenvolupament d’aplicacions web – Perfil Bioinformàtica que està vinculat a l’anàlisi de dades del sector de la biologia. La bioinformàtica permet gestionar i analitzar dades que tenen similituds biològiques significatives i aplicar els resultats a estudis genòmics o al disseny de nous fàrmacs. La idea d’apropar-me al món científic des de la informàtica em va atreure i estic descobrint una informàtica molt aplicada, on s’incorporen coneixements de seqüències d’ADN, realització de gràfics a partir de la recerca de textos científics, creació de bases de dades de biologia, etc.

És un cicle que recomano a qui tingui un perfil híbrid, entre tecnològic i científic, que gaudeixi amb la programació, la lògica i que sigui molt pacient i perseverant. El cicle et dona l’oportunitat de fer pràctiques a l’estranger. En el meu cas, aniré dos mesos a Holanda a fer una estada en una empresa d’informàtica on em relacionaré amb els companys en anglès, i ara estic inscrit al programa intensiu English Tools per a alumnat d’FP per millorar el meu anglès tècnic. Quan acabi, el cicle puc treballar com a desenvolupador web però, de moment, el que m’atrau és el desenvolupament de bases de dades i la creació d’eines per analitzar dades científiques com per exemple, la comparació de seqüències de proteïnes.”

 

Maria José Benítez, Institut Tecnològic de Barcelona (ITB)
GS Administració de sistemes informàtics i xarxes, perfil ciberseguretat

“Quan vaig acabar el batxillerat tecnològic vaig pensar que estudiar el CFGS de Ciberseguretat podia ser una gran oportunitat laboral, perquè encara no hi ha gaires especialistes i, en canvi, sí que hi ha una gran demanda del mercat laboral. M’interessa perquè la ciberseguretat ajuda a tenir més controlat l’entorn digital de les persones en un món on tot gira al voltant de la tecnologia.

Estic fent les pràctiques a l’empresa de supercomputació HPCNow! Quatre hores al dia i aprenc el dia a dia del món dels superordinadors. La informàtica m’apassiona i crec que les noies no s’haurien de deixar portar pels prejudicis i que si els agrada, doncs, que no s’ho pensin més i que, com jo, entrin en aquest sector laboral”.

Itineraris possibles
CFGM Sistemes microinformàtics i xarxes // Batxillerat — CFGS Administració de
sistemes (Ciberseguretat) — Grau universitari

Trobareu aquestes entrevistes a la nova revista d’ensenyaments postobligatoris del Consorci d’Educació, que presenta els nous estudis i sectors emergents del proper curs 2020-21 i tota la formació que ofereixen els centres públics per a l’aprenentatge al llarg de la vida (EOI i centres de formació d’adults). Podeu consultar la informació sobre la preinscripció del proper curs 2020-21 als ensenyaments postobligatoris i tota l’oferta formativa dels centres educatius públics a Barcelona al web edubcn.cat/postobligatoris

Enllaç amb la revista